Асоціація
Українсько-Китайського
співробітництва
  • ОГЛЯДАЧ / АНАЛІТИКА

    Які особливості спеціальної економічної зони на прикладі Шеньчженя

    2020-10-13

    У цьому році, першій спеціальній економічній зоні Китаю (СЕЗ) – Шеньчженю виповниться 40 років. Підйом Шеньчженя можна пояснити вдалими реформами і відкритістю в усій країні, завдяки чому вдасться представити перспективні напрямки розвитку всього Китаю.

    У перші дні свого створення СЕЗ Шеньчжень значно проявила себе. У місті була створена перша промислова зона, орієнтована на експорт, відбувся перший аукціон ділянки землі, був відкритий перший в країні акціонерний комерційний банк, навіть відкрився перший в країні МакДональдз.

    Мета створення СЕЗ полягає в тому, щоб надати досвід для проведення реформ і відкритості всієї країни. Після поширення досвіду у великих масштабах Шеньчжень вже припиняє користуватися спеціальною пільговою політикою. У такому випадку місто, шляхом інновації, рішуче перемикає модель розвитку, відшукавши нову, більш потужну і стабільну енергію для розвитку, ставши місцем, гідним «китайської кремнієвої долини». В результаті, в місті розташували свої штаб-квартири такі науково-технічні гіганти Китаю, як Huawei, Tencent, DJI, BYD та інші. Кількість високотехнологічних компаній в місті зросла зі 100 у 2000 році до нинішніх понад 30 тисяч. У минулому році додана вартість виробництва стратегічно новітніх галузей склала 37,7% від ВВП всього міста, компанії передової виробничої індустрії та індустрії послуг перевищили 70% загальних чисел своїх галузей.

    Шлях розвитку Шеньчженя за минулі 40 років – це перехід моделі розвитку від традиційних видів виробництва до інновації, що також є необхідним етапом процесу здійснення високоякісного розвитку для всієї країни.

    40 років тому була потрібна особлива економічна зона, сьогодні в Китаї також потрібне місто, яке буде відігравати роль зразково-показової зони, що йде попереду всіх районів, і, врешті-решт, накопичити новий досвід, відкрити нову модель і шлях до нового розвитку. Теперішній Шеньчжень, як і раніше, готовий бути такою зоною. Оскільки він є містом з найбільшим середнім ВВП на душу населення в КНР, має щільний матеріальний фундамент, і стрімко наближається до цілей модернізованої сильної країни.

    Нещодавно Держрада КНР оприлюднила документ, що надає Шеньчженю ще більше автономного права в провідних сферах і ключових ланках господарювання, завдяки чому місто може першим вдосконалити системи в різних сферах, сформувати механізми для високоякісного розвитку, просунути модернізацію системи і здатності управління, відрізнятися всебічним поглибленням реформ і розширенням зовнішньої відкритості. Близько 300 провідних світових компаній з 500 вклали капітали в Шеньчжені. У місті відкрили свої представництва такі відомі комерційні організації, як торгово-промислова асоціація Німеччини (DIHK) і Британо-китайське торговельне товариство (CBBC). З січня по липень цього року сума фактично використаних іноземних інвестицій у Шеньчжені наблизилась до 4,9 млрд доларів, збільшившись на 12,8%.

    Завдяки новим реформам протягом 40 років після утворення СЕЗ, в Шеньчжені безперервно надходять іноземні інвестиції, що призвело до більш високого рівня зовнішньої відкритості країни.

     

    CRI

    Напишіть відгук

    Your email address will not be published. Required fields are marked *