Влада Китаю може відкрити свій ринок для українського ріпаку вже в 2019 році. Про це заявила начальник Управління міжнародного співробітництва Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Олена Курята. Про це повідомляє інформаційне агентство «delo.ua».
За її словами, Держслужба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів отримала від інспекційних органів Китаю проект протоколу щодо ріпаку, що дає підстави сподіватися на відкриття китайського ринку для цієї культури в цьому році.
“Три роки тому наша служба вже ініціювала для Китаю запит по ріпаку, але тоді отримали відмову. У цього році 10 червня ми повторно направили додатково опрацьовані матеріали щодо сорго, пшениці та рапсу. Зараз по ріпаку ми отримали позитивний відгук, і проект протоколу по ріпаку знаходиться на внутрішньодержавному узгодженні “, – зазначила Курята.
“За сорго теж сподіваємося, що підключаться асоціації, імпортери з китайської сторони, і теж вдасться українським виробникам вийти з цією культурою на ринок Китаю”, – додала вона.
За її словами, в цей список додадуть ще горох і квасолю, оскільки по цих продуктах теж відправлено китайській стороні аналіз фітосанітарного ризику.
“Дуже сподіваємося, що в цьому році в рамках офіційного візиту української сторони в Китай будуть підписані певні протоколи, в тому числі і по ріпаку. Це означає відкриття китайського ринку для цієї культури”, – уточнила Курята.
Крім того, на розгляді китайської сторони зараз знаходяться українські яблука, черешня, лохина, мед, яйця, рибні продукти.
До інформації: українські аграрії станом на 26 липня зібрали 28 млн тон ранніх зернових та зернобобових культур з площі 7,6 млн га або 76% до прогнозу.
До відому: в Україні прогнозують рекордний врожай та експорт ріпаку.
Напишіть відгук