Асоціація
Українсько-Китайського
співробітництва
  • Новини / Загальні новини

    Китай відзначає свято Дуаньу 端午节

    2022-06-03

    Інші назви – свято драконячих човнів або подвійна п’ятірка. Це одне з найдавніших китайських традиційних свят. Він відзначається п’ятого числа п’ятого місяця за місячним календарем, що дало йому назву «подвійна п’ятірка». Вихідні дні з нагоди свята продовжаться з 3 по 5 червня.

    Цей день вважався святом ще до появи легенд та знаменував собою початок літнього сезону. Оскільки влітку багатьом інфекційним захворюванням простіше поширюватися, Дуаньу в якомусь сенсі можна вважати святом гігієни. Цього дня жителі стародавнього Китаю намагалися відвести від будинку заразу та зберегти здоров’я у різний спосіб: розвісити в будинку аїр та полин, носити мішечки з цілющими травами, пити рисове вино тощо.

    Одна з головних традицій Дуаньу – перегони на човнах драконів. Сам човен робиться вручну переважно із сосни або кедра. Їй надають спеціальну форму та прикрашають таким чином, щоб вона нагадувала довгого китайського дракона.

    Сьогодні перегони на човнах дракона перетворилися на міжнародний вид спорту. Він популярний у США, Канаді, Європі, Австралії та Сінгапурі. Багато запливів проводяться в інші дні та місяці, переставши бути просто частиною свята.

    Китай відзначає свято Дуаньу 端午节

    У це свято заведено їсти цзунцзи (粽子) — традиційне китайське блюдо, яке являє собою клейкий рис з різними начинками, загорнутий в очеретяне, бамбукове або пальмове листя. Їх варять в окропі або на пару.

    Найчастіше цзунцзи трикутної форми, але трапляються і квадратні. Вони діляться на два види за смаком начинки: на півночі Китаю солодка (фініки, бобова паста або зацукровані фрукти), на півдні відрізняються солоним смаком, наприклад, такі коржики роблять у Гуанчжоу. Їхня начинка зазвичай м’ясна або з яєчним жовтком. А у провінції Сичуань на південному заході Китаю є цзунцзи із солодко-гострим смаком.

    Китай відзначає свято Дуаньу 端午节

    Напишіть відгук

    Your email address will not be published. Required fields are marked *