Українська громада в Пекіні, за підтримки Посольства України в КНР, 21.09.2024 провела культурний захід «День борщу», присвячений знайомству китайських друзів та іноземців з традиційною українською кухнею, передає Посольство України в Китайській Народній Республіці. Ця подія відбулася на території посольства і зібрала понад 200 гостей, більшість з яких були китайськими громадянами, а також представниками інших національностей, які проживають у Пекіні.
Захід мав на меті не лише популяризацію української культури через гастрономічні традиції, а й зміцнення культурних зв’язків між Україною та Китаєм.
Головна страва України – борщ!
Під час свого вітального слова т.в.о. керівника посольства Жанна Лещинська наголосила, що національна кухня є невід’ємною частиною культури кожного народу. Особливе місце в українській кухні займає борщ, який став символом єдності, гостинності та тепла українського народу.
Різноманіття смаків борщу
Гості мали змогу скуштувати девʼять різних видів борщу, приготовлених за традиційними українськими рецептами різних регіонів. Серед варіантів борщу були класичний червоний борщ у варіаціях з різними видами мʼяса, зелений борщ, борщ із рибою, борщ із чорносливом, пісний борщ та інші. Однією із приємних несподіванок цього заходу став борщ, приготовлений громадянкою Китаю, дружиною українця, що додало події особливої символіки культурного єднання.
Культурна програма
Окрім гастрономічної частини, на гостей чекала насичена культурна програма. В рамках заходу «День борщу» відбулася фотовиставка, присвячена цікавим фактам про український борщ, а також майстер-клас з приготування «Борщу Єдності». Цей борщ готувався у 42-літровому казані на спеціальній печі на дровах прямо під час заходу, щоб гості могли долучитися до кулінарного процесу, що іще раз підкреслювало назву “Борщ Єдності”. Усі бажаючі могли зробити фото на спеціально створеній фотозоні на українську тематику. Для гостей проводився також майстер-клас із плетіння віночків, де кожен міг власними руками створити свій авторський віночок. Під час заходу проводився показ фільму Євгена Клопотенка “Борщ. Секретний інгредієнт”, а також інтерактивна вікторина про цікаві факти української культури навколо борщу. Все це дало змогу гостям ще більше поринути в атмосферу українських традицій.
Варто зазначити, що цей захід також мав на меті відзначити визнання українського борщу частиною нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, до списку якої борщ було внесено 1 липня 2022 року.
Посольство України в КНР висловлює особливу подяку ініціаторці заходу Журенко Ірині, головним помічникам в організації заходу Устенко Дарині та Стешенко Оксані, а також щиру подяку українській громаді Пекіна за активне долучення до організації заходу, приготуванні неймовірних борщів та різних традиційних смаколиків, творчому оформленні та подачі своїх страв. Дякуємо всім гостям за проявлену зацікавленість до української культури. Ми щиро сподіваємось на подальший розвиток культурної дипломатії між нашими країнами і продовження таких заходів у майбутньому.
Напишіть відгук