Асоціація
Українсько-Китайського
співробітництва
  • ОГЛЯДАЧ / АНАЛІТИКА

    Китай представив цілі розвитку на період 14-ї п’ятирічки

    2020-11-03

    На 5-му пленумі Центрального комітету Комуністичної партії Китаю 19-го скликання, який завершився 30-го жовтня, були представлені головні цілі соціально-економічного розвитку країни на період 14-ї п’ятирічки (2021-2025 рр.)

    Як наголошується в комюніке, опублікованому за підсумками пленуму, під час майбутньої п’ятирічки Китай буде прагнути робити нові кроки на шляху до економічного розвитку. Країна буде прагнути сталого та здорового економічного розвитку, спираючись на значне підвищення якості та ефективності, в повній мірі розкриваючи потенціал зростання.

    Китай повинен працювати над побудовою високостандартної ринкової системи, взяти за стратегічну основу внутрішній попит, що постійно зростає, прагнути до забезпечення ефективних інституційних гарантій для формування нової архітектоніки розвитку.

    Буде закладена більш міцна основа для розвитку сільського господарства, збалансованість рівня розвитку міських і сільських регіонів і різних регіонів – відчутно підвищена. Також країна повинна істотно просунутися в побудові сучасної економічної системи.

    Здійснюючи нові кроки на шляху реформ і відкритості, Сі Цзіньпін закликав до цілеспрямованого вирішення актуальних проблем, підвищення стратегічного, випереджаючого і адресного характеру реформ. Він підкреслив, що реформи повинні точніше відповідати потребам розвитку, надіям низових шарів і сподіванням народу.

    Велику життєздатність демонструватимуть ринкові суб’єкти. Значний прогрес буде досягнутий в реформах системи прав власності і ринковому розподілі факторів виробництва. Промислова база буде покращена, а промислові ланцюжки – ще більш модернізовані.

    У міру того, що буде продовжувати вдосконалюватися система чесного змагання, Китай загалом сформує нові інститути відкритої економіки вищого рівня. Рівень цивілізованості суспільства в Китаї повинен бути ще більш підвищений, а ключові соціалістичні цінності повинні бути сприйняті населенням. Як очікується, буде досягнуто значного прогресу в ідейно-моральних, культурних і наукових якостях людей, а також в їх фізичному і психологічному здоров’ї.

    Системи громадських культурних послуг і культурних індустрій будуть ще більше вдосконалені, а для громадськості будуть організовуватися багаті культурні та інтелектуальні заходи. Вплив китайської культури буде збільшуватися, а згуртованість китайської нації більше зміцнюватися.

    Китай прагне до досягнення подальшого прогресу в будівництві екологічної цивілізації, до оптимізації розвитку і захисту територіального простору і до досягнення помітних результатів у “зеленій” трансформації виробництва і способу життя.

    Китай буде розподіляти енергію і ресурси більш відповідним чином і підвищувати ефективність їх використання. Він продовжить скорочувати викиди основних забруднюючих речовин і покращувати екологічне середовище, зміцнювати щити екологічної безпеки і значно покращувати середовище для життя як у місті, так і на селі.

    Добробут населення досягне нового рівня. Китай доб’ється більш повної і високоякісної зайнятості, і зростання доходів населення буде в цілому синхронізуватися з ростом економіки, при цьому значні покращення очікуються в структурі розподілу.

    Крім того, Китай також забезпечить більш справедливий доступ до базових суспільних послуг. Рівень освіченості всього населення буде послідовно збільшуватися, а багаторівнева система соціального забезпечення і система охорони здоров’я будуть ще більше покращені. Будуть також додаватися зусилля для закріплення результатів, досягнутих у боротьбі з бідністю, і в повній мірі буде просуватися стратегія пожвавлення сільських регіонів.

    Китай продовжить підвищувати якість державного управління, покращувати соціалістичну демократію і верховенство закону, у підвищеному ступені демонструвати соціальну справедливість і рівність. Буде вдосконалюватись державна адміністративна система, більш ефективну роль буде відігравати уряд, і значно підвищиться адміністративна ефективність і суспільна довіра. Особливо коли Китай виходить на новий етап розвитку та всебічної побудови суспільства середнього достатку, необхідно постійно прислухатися до запитів мас і постійно виконувати завдання, що сприяють кращому життю людей. Це не лише головна мета КПК, а й основна рушійна сила життєздатності країни.

    Як підкреслюється в комюніке, Китай буде підвищувати рівень соціального управління, особливо на місцевому рівні, послідовно покращувати системи і механізми для попередження і нейтралізації великих ризиків, відчутно посилювати здатність реагувати на суспільні надзвичайні ситуації та запобігати стихійним лихам, посилювати гарантії безпеки для розвитку і здійснювати серйозні кроки на шляху модернізації національної оборони і збройних сил.

     

    “CRI”

    Напишіть відгук

    Your email address will not be published. Required fields are marked *