Асоціація
Українсько-Китайського
співробітництва
  • Новини / Загальні новини

    Мін’юст створює робочу групу по інвестспору з китайськими акціонерами “Мотор Січ”

    2020-10-09

    Міністерство юстиції України направило представникам китайських акціонерів ПАТ “Мотор Січ” лист з підтвердженням про отримання повідомлення про початок ними інвестиційного спору з державою Україна на суму 3,5 млрд. В даний час розпочато підготовчу роботу для проведення засідання міжвідомчої робочої групи для переговорного врегулювання претензій китайських інвесторів про незаконну експропріацію Україною їхніх інвестицій, яка має судову перспективу в міжнародному арбітражі. Про це повідомляє джерело в Мін’юсті.

    “Мін’юст 7-го вересня 2020 року отримав повідомлення від громадян Китаю — власників акцій ПАТ “Мотор Січ” про заявлене порушення Україною Угоди між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки про заохочення і взаємний захист інвестицій від 30 травня 1993 року”, — сказано в листі Міністерства юстиції України, датованому 29 вересня 2020 року.

    4 вересня 2020 року група китайських інвесторів ПАТ “Мотор Січ”, офіційно повідомила українське Міністерство юстиції про підготовку позову в міжнародний арбітраж проти держави Україна. Дії українських органів влади щодо блокування доступу до підприємства його іноземних акціонерів і арештів акцій китайські інвестори розцінюють як спробу експропріації інвестицій. У повідомленні Міністерства юстиції про свій намір розпочати міжнародний арбітражний процес, вони запропонували українській владі врегулювати ситуацію за столом переговорів — в рамках міжвідомчої робочої групи за участю всіх зацікавлених сторін, включаючи інвесторів і акціонерів ПАТ “Мотор Січ”.

    “Мін’юст направив зацікавленим органам державної влади запити про надання інформації, матеріалів, висновків та пропозицій щодо врегулювання спору, а також кандидатур для формування складу міжвідомчої робочої групи. Про хід та результати досудового врегулювання на регулярній основі — інформується Кабінет Міністрів України. Після отримання від зацікавлених органів відповідей на запити Мін’юст невідкладно проведе засідання міжвідомчої робочої групи. Офіційне запрошення на засідання міжвідомчої робочої групи буде направлено також представнику інвесторів”, — повідомляється в листі Міністерства юстиції.

    Довідково: 14 вересня Шевченківський районний суд Києва відмовився знімати арешт на акції АТ “Мотор Січ”. За словами адвокатів, своїми рішеннями українські суди сприяють блокуванню роботи підприємства, а також намагається “заморозити” нинішню ситуацію, що є систематичним порушенням прав акціонерів. У разі перемоги інвесторів, з України буде стягнуто збитку в розмірі 3,5 млрд доларів.

     

    “УНН”

    Напишіть відгук

    Your email address will not be published. Required fields are marked *