Асоціація
Українсько-Китайського
співробітництва
  • ОГЛЯДАЧ / АНАЛІТИКА

    Чим відрізняється модель економіки Китаю від США

    2020-10-27

    Економічна політика Китаю сприяла збільшенню ВВП країни в умовах пандемії, тоді як багато країн зазнали непоправної шкоди внаслідок економічної кризи. З того часу, як значний економічний ріст Китаю став очевидним у 2000-х роках, виникли думки про те, чи не є модель авторитарного державного капіталізму в цій країні більш досконалою, ніж ліберальна американська модель. Донедавна ці занепокоєння можна було заперечити, але успіхи Китаю та невдачі США постійно накопичуються, пише Bloomberg.

    Швидке зростання Китаю саме по собі не було аргументом на користь переваги китайської системи. Будь-яка країна може швидко розвивати економіку з низької стартової точки, якщо вона має правильну політику. А розвинені держави повинні винаходити нові технології для зростання, тоді як країни, що розвиваються, можуть копіювати вже наявні ідеї та нарощувати свій капітал.

    Навіть після десятиліть гіперзростання, і незважаючи на потужну економіку з точки зору загального розміру, Китай був і залишається набагато біднішим за США. Але останнім часом Китай продемонстрував, що має здатність конкурувати на передовій технологічній лінії чого не може зробити більшість країн із середнім рівнем доходу. Зараз країна є конкурентом США у галузі штучного інтелекту та домінує у світових перегонах за побудовою бездротових мереж 5G.

    Китай є домом для провідного світового виробника безпілотників, будує найшвидші у світі потяги та стає лідером у галузі генної інженерії. З такими інноваціями важко стверджувати, що Китай заслуговує виключення з рангу провідних держав, всупереч все ще скромному рівню життя.

    На додаток до технологічних досягнень, Китай виявляється майстром у вирішенні криз, з якими регулярно не можуть впоратися США. Величезна китайська програма стимулів, яка опирається на підтримку банків, що було б набагато складніше в країні, де держава не контролює банки, допомогла країні пройти через фінансову кризу 2008 року лише з незначними втратами.

    Це призвело до того, що в Китаї виникла збиткова заборгованість, але зараз країна перебуває в процесі очищення від боргів. Швидке взяття під контроль Китаєм пандемії COVID-19 також дозволило економіці країни порівняно швидко оговтатися від економічних руйнувань те, що намагалися зробити багаті ліберальні країни, але не всім це вдалося.

    Національне бюро статистики КНР опублікувало економічні показники країни за III квартал 2020 року. Так згідно з офіційними даними, темпи зростання китайської економіки склали 4,9%. Відзначається, що зростання ВВП виявилось нижчим за прогнози (очікувалося зростання вище 5%), він все ж значно перевищив показники II кварталу, які склали 3,2%.

    За оцінками експертів, Китай залишив позаду історичний спад початку 2020 року, і зараз стабільно відновлює економіку. Зростання економіки Китаю характеризують наступні фактори.

    • Зростання промислового виробництва, у вересні склало 6,9%. За цим показником друга економіка планети повернулася на рівень грудня 2019 року, тобто до допандемічного рівня. Безробіття в КНР в III кварталі була на рівні 5,4%.
    • Ритейлові продажі, які відставали від загального відновлення, також істотно збільшились в липні-вересні, як і промисловість, показали кращий квартальний результат в поточному році. У вересні вони перевершили очікування фахівців і виросли на 3,3%. Перелом в ритейлових продажах намітився в серпні, коли після семи місяців неухильного зниження було зареєстровано зростання на 0,5%.
    • В КНР значно зросла потреба в сировині і корисних копалинах, що експерти пов’язують зі зростанням промислового виробництва і будівництва. Так, інвестиції в нерухомість в III кварталі зросли на 5,6% в річному порівнянні.
    • Спостерігається зростання зовнішньої торгівлі, експорт країни зростає вже чотири місяці поспіль. У вересні він додав 10%, що є найвищим показником в цьому році. Як зазначає фахівець з Китаю в HSBC Хунбінь Цюй, незважаючи на другу хвилю пандемії по всьому світу, і як раніше низький глобальний попит, китайський експорт показує відмінні результати. При цьому Пекін зараз нарощує свою частку в світовому експорті за рахунок інших.
    • Спостерігається зміцнення юаня. Енергійне відновлення економіки КНР призвело до зростання попиту на китайські активи. За дев’ять місяців п.р. юань зміцнився на 3,8%.

    Як зазначає Bloomberg, в основі відновлення китайської економіки — агресивне стримування коронавірусу, що дозволило заводам швидко відновити свою діяльність і отримати вигоду з глобального попиту на медичне обладнання. Динаміка відновлення виробництва допомогла експортерам завоювати рекордну частку ринку за сім місяців, до липня.

    Протягом наступних кількох тижнів Пекін оприлюднить свій п’ятирічний план – як він буде керувати економікою, включаючи зазначення пріоритетних секторів та спрямування інвестицій. Інновації та автоматизація будуть центральними. Важливу роль будуть відігравати приватна сфера та малий бізнес – які є більш ефективними на основі рентабельності активів. Відповідно до цього, обсяги виробництва роботів у Китаї різко зросли за останні півроку. Звичайно, існує ризик того, що повторні спалахи хвороби та карантинні заходи знову погіршать стан справ малих компаній.

    Чи зможе Пекін зберегти імпульс відновлення економіки? Можливо, влада Китаю застосовуватиме тимчасові заходи на підтримку компаній, які постраждають через пандемію, наприклад, звільнення від сплати податків та повернення коштів, а також зниження податку на додану вартість, орендної плати та комунальних платежів для малого бізнесу.

    Зараз державні планувальники мають намір «узгодити внутрішню пропозицію з внутрішнім попитом». Якщо попит не вдається підтримати, а відновлення приватного сектору почне згасати, така стратегія може не спрацювати. Якщо будівництво різко сповільниться, постачальники матеріалів, машин та обладнання можуть втратити прибутки. Оскільки нові сектори економіки підвищують свою продуктивність та активність, старі сектори можуть почати згасати. Однак, «старі сектори» становлять значну частину виробничого ринку праці.

    Більш довгострокові заходи у формі податкових пільг та кредитів для малих компаній будуть потрібні щоб стимулювати тривале відновлення економіки, адже без цього зростання економіки може різко обірватися, повідомляє видання.

    В цілому, китайська економіка з початку року зросла на 0,7%, продемонструвавши відновлення після спаду в першому півріччі. При цьому Китай, як вважають економісти, може бути єдиною великою економікою в світі, яка в цьому році покаже певне зростання. Тим часом економічне відновлення США втрачає силу, оскільки чергова титанічна хвиля коронавірусу охоплює країну.

    Можливо, китайський лідер Сі Цзіньпін, знайшов форму державного капіталізму, яка справді ефективно працює. Хоча гучна критика американської моделі капіталізму може бути передчасною, адже ймовірно, що США зможуть внести певні корективи в свою економічну стратегію, якщо країна не хоче відставати від своїх конкурентів. Найкращий підхід робити те, що завжди робили США, нівелювати свої слабкі місця шляхом вибіркової адаптації використання найкращих ідей своїх суперників.

    Під час холодної війни минулого століття США відповіли на радянські наукові досягнення величезними інвестиціями в наукові дослідження. Подібний підхід може спрацювати з Китаєм. Законопроект, який дозволить збільшити витрати на дослідження на 20 млрд доларів на рік. Швидкий науковий прогрес у таких сферах, як 5G, штучний інтелект та відновлювальні джерела енергії, допомогли б зберегти промислове домінування США, як це було в 20 столітті. США також вже працюють над розбудовою своєї інфраструктури, і, звичайно, не можуть зрівнятися з частим вкладанням коштів Китаю в цю сферу, але США можуть зробити набагато більше. На додаток до ремонту доріг країни та модернізації портів, США можуть побудувати сучасну національну електричну мережу, яка прискорить перехід на відновлювальні джерела енергії та стимулюватиме нові галузі енергетики.

    США також повинні почати краще піклуватися про свої людські ресурси. Вирішення проблемних питань в університетах та розширення програми медичного страхування для охоплення всіх американців було б важливим кроком у цьому напрямку. Також, нормалізація ситуації з пандемією COVID-19 є ще одним нагальним завданням. Все це потребуватиме великих державних витрат. Але сплеск стимулів, особливо коли він витрачається на користь довгострокових економічних виграшів, такі як наука, інфраструктура та більш ефективне медичне обслуговування, виявляється саме тим, що країні потрібно для підвищення економіки внаслідок падіння, спричиненого COVID-19. Звісно, китайська модель економіки не є досконалою. Але якщо США відмовляться вчитися на успіхах Китаю та налаштовувати власну економічну систему, щоб зміцнити свої слабкі місця.

    Дзеркало тижня, UzDaily

    Напишіть відгук

    Your email address will not be published. Required fields are marked *