Асоціація
Українсько-Китайського
співробітництва
  • ОГЛЯДАЧ / АНАЛІТИКА

    Нерівне протистояння долара і юаня

    2020-10-06

    Національна валюта Китаю отримує новий статус надійного активу, що забезпечить країні необмежений ресурс для нарощування зовнішнього впливу.

    Китай дуже активно змінюється, будуючи амбітні плани на світовій арені геополітики, беручи за основу стратегію сильної національної економіки.

    Китайський лідер Сі Цзіньпін зумів вселити провідним компаніям країни ідею про глобальне домінування, навчивши їх не соромитися просувати китайські погляди і китайський порядок денний у світі. Він пояснив, що не потрібно боятися ні трильйонного фінансового ринку США, ні регуляторної політики Євросоюзу, ні більш високої якості життя в сусідній Японії.

    І світ повірив у Китай. Як результат, китайський юань встановив десятирічний рекорд зростання вартості проти американського долара. Зараз китайська валюта торгується на рівні 6,9 юанів за $1. Банки Goldman Sachs і United Overseas Bank прогнозують, що за найближчий рік юань зміцниться до 6,5 за долар. В Китаї зміцненню юаня раді, хоча це мінус для експортерів, але зовнішньоторговельний профіцит Китаю постійно розширюється, так як великий попит майже на все, що вони виготовляють.

    Глобальні інвестори зараз дивляться на китайський фінансовий ринок з більшою довірою, ніж кілька років тому. Коли в 2018-му вийшла в світ книга «Велика китайська боргова стіна» Дінні МакМехона, здавалося, після висвітлених у ній фактів жодна розсудлива людина не повірить ні в китайську економічну статистику, ні в систему державних фінансів.

    Але тепер все змінилося. Американський банк Morgan Stanley прогнозує, що до 2030 року інвестори будуть вкладати щорічно $80−120 млрд в китайські держоблігації і ще $100 млрд в корпоративні папери китайських компаній. А це означає, що юань стає потужним, сильним конкурентом долара.

    Що отримує інвестор в Китаї? Прибутковість десятирічних китайських держоблігацій — вище 3%, в той час як аналогічні американські папери дають всього лише 0,65%. Китайська стабільність і незмінність політичного курсу все більше підштовхують учасників фінансового ринку бачити в юані глобальну гавань безпеки, де можна сховатися від негараздів і криз. До цього здавалося, що статус безпечної гавані навічно закріпив за собою американський долар.

    Поки американські біржі прогнозують сезон високої волатильності в США в зв’язку з президентськими виборами, а інвестори вчаться на цій самій волатильності заробляти, Китай продовжує масштабні програми будівництва і стане єдиною великою економікою в світі, яка покаже зростання в цьому році. Агентство Fitch вважає, що ВВП Китаю в 2020-му зросте на 2,7%, в той час як показник США скоротиться на 4,6%. “Китай вже повернувся до докризового рівня ВВП, і показники роздрібних продажів в США, Франції і Великобританії перевершують лютневі рівні, проте ми сумніваємося, що можна очікувати V-образного відновлення економіки”, – відзначає головний економіст Fitch Ratings Брайан Култон. Прогноз зростання китайської економіки на цей рік ще в кінці липня був підвищений агентством до 2,7% з очікуваних у червні 1,2%.

    Що стримувало інвесторів від вкладень у Китай? Політика. Курс Комуністичної партії Китаю щодо мусульман-уйгурів і трудових таборів, китайських монголів і монгольської мови, Індії і держкордону з нею підштовхували найбільш демократично налаштованих інвесторів відвертатися від Китаю, його держоблігацій і корпоративного сектора. Але пандемія 2020 внесла свої зміни, адже навіщо втрачати гроші на американських держпаперах, якщо є китайські з більш привабливими ставками?

    Центробанк Китаю з травня не знижував свої ставки, і вони знаходяться на рівні 3,85−4,65%. Це набагато вище, ніж у США і єврозоні, а тому набагато цікавіше для тих, хто заробляє на фінансовому ринку. Низькі ставки вигідні для кінцевих споживачів фінансових продуктів, але не для тих, хто ці фінансові продукти продає.

    Але головне навіть не в тому, хто і як буде заробляти на Китаї. В цьому випадку ключове — це те, що Китай фактично сьогодні отримує необмежений фінансовий ресурс через свої боргові інструменти. Всі ж впевнені, що Китай і його комуністичний уряд ні за що, ні за яких умов не допустять дефолту за фінансовими зобов’язаннями.

    Отримавши трильйонний ресурс, китайський уряд може розгорнути свої будівельні програми ще ширше. Якщо український уряд, наприклад, мріє про відремонтовані дороги, то китайські амбіції — набагато більші. Китай хоче з нуля будувати нові міста в західному регіоні країни, забезпечивши їх усією необхідною інфраструктурою — від доріг і шкіл, до широкосмугового інтернету і відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

    У китайській фінансовій політиці є безпрограшний варіант, як Гонконг. Гонконгська біржа, звичайно, поступається за обсягом своїх операцій і Нью-Йоркській фондовій біржі, і біржі Nasdaq, але це ж все сьогоднішній день, а завтра або післязавтра вже може бути інакше. Так, компанія Джека Ма Ant Group, гігант в індустрії платежів, планує розмістити свої папери саме на біржі Гонконгу, щоб залучити на розвиток $35 млрд. І можна бути впевненим, що інвестори підуть на заклик Ма, як вони свого часу повірили в американський лістинг його онлайн-ритейлера Alibaba.

    Сильна біржа і надійні держпапери — це два дуже потужних кити, на яких стоїть обома ногами Китай і продовжує свою експансію. А ця експансія включає і контроль над інфраструктурою в Африці, і політичну активність в ООН, і купівля активів у Євросоюзі, і залучення нових клієнтів до китайських телефонів, ноутбуків, соцмереж і онлайн-магазинів. Навіть фінансовий ринок Японії, визнаний інвесторами найбільш «нудним» у світі через постійні макроекономічні показники, перебуває під впливом китайських трендів.

    Необмежений борговий ресурс в результаті трансформується в посилення зовнішньої політики Китаю. Він ще переконливіше буде нав’язувати свої інвестиції Африці, Євросоюзу, Східній Європі та Україні також. Якщо він буде залучати гроші під 3%, то чому б йому не прокредитувати Україну під 7%? Це дуже проста математика.

    Зростання попиту на активи, номіновані в юанях, перекроїть фінансові потоки світової економіки. Гроші кинуться на Схід, а Схід стане від цього набагато сильнішим, ніж він є зараз. Причому американський президент Дональд Трамп робить все, щоб це сталося якомога швидше. Заглибившись в економічний конфлікт з Китаєм, він тим самим зробив Китаю безкоштовну рекламу, в якій той виглядає жертвою недоречних підозр американського президента.

    Трамп погрожує забороною соцмережі TikTok працювати на американському ринку, хоча ці спроби поки що призупинив американський суд. Трамп проти розміщення акцій китайських компаній на американських біржах. Але це лише розверне їх у бік Гонконгу і Шанхаю, де знаходиться ще одна велика китайська біржа, набагато більш поступлива до політики Компартії, ніж біржа в Гонконгу.

    Китай вийшов з коронакризи набагато сильнішим, ніж він був в минулому році. Упевнена риторика Сі Цзіньпіна, чиї цитати вчать напам’ять китайські студенти, почала подобатися все більшому колу людей за кордоном. Віра в юань і китайську економіку сильна як ніколи. Жоден великий банк не може працювати, не орієнтуючись на показники китайського фінансового ринку.

    Поки Захід намагався вчити Китай хорошим манерам, той зумів довести, що навіть за вечерею в елітарному середовищі можна цілком обходитися не виделкою і ножем, тримаючи їх згідно з правилами етикету, а традиційними китайськими паличками, потроху допомагаючи собі руками. Головне — не правила аристократичної поведінки, а фінансові м’язи. Це — головний урок Китаю в 2020 році.

     

    “НВ”

    Напишіть відгук

    Your email address will not be published. Required fields are marked *