Асоціація
Українсько-Китайського
співробітництва
  • Новини / Загальні новини

    Українка відкрила перший вітчизняний ресторан в Гонконгу

    2017-11-13

    Українські рушники та хустки, петриківський розпис, борщ і навіть самогон – і все це у Китаї. У Гонконзі працює “Козак Іван” – так назвала свій ресторан українка, яка понад 20 років живе у Піднебесній.

    В центрі Гонконгу на невеличкій вулиці Віндхем стріт розташувався осередок України – ресторан “Іван Козак”. Першим на вході гостей зустрічає справжній український козак. Статую виготовили китайські майстри ще 17 років тому, коли відкривався ресторан. Власниця закладу Олена Ванг зізнається: сучасне обличчя козака скульптори ліпили з її профілю.

    “Ми приїхали цього козака забирати, я думала, що зомлію, бо він був китаєць. Це було чисто китайське обличчя”, – згадує Олена Ванг.

    Гонконг до 1997 року був британською колонією. Сюди на початку 1990 років і приїхала Олена продавати екзотичних песиків. І несподівано знайшла кохання – Айвана. Називає чоловіка по-звичному для нас – Іваном. Він до зустрічі з Оленою навіть не чув про таку державу, як Україна. Побралася ж пара в Борисполі, на Київщині. Потім повернулись до Китаю, а коли в британському консульстві отримували дозвільні документи, виявилося, що Олена – перша українка, яка проживатиме в Гонконгу.

    Коли ми приїхали сюди, моя дружина сказала: “У вас у Гонконгу не має жодного українського ресторану”. І ми спробували донести жителям Гонконгу українську культуру,– розповів власник ресторану Іван Ванг.

    На кухні працюють лише українці. Весь асортимент власного виробництва, навіть консервація і самогон. Серед відвідувачів найпопулярніші борщ, вареники з ягодами та деруни. Та з місцевих продуктів готувати не так і просто. Картопля дуже водяниста, а буряк солодкий. Тому, щоб страви були таки українськими, а не китайськими, кухарі вдаються до хитрощів.

    Спочатку в гості до Івана ходили друзі та знайомі. Та згодом ресторан став популярнішим і тепер вільних столиків тут майже не буває. Сюди китайці приходять, щоб скуштувати незвичних для Азії страв.

    Ми 16 років ходимо до цього ресторану і мені дуже подобається ця кухня. Я насолоджуюсь українською культурою,– зазначив відвідувач Кван Кен Фай.

    “Козак Іван” – це оаза української культури. За цією адресою зареєстрована спільнота “Українці в Гонконгу”. Навіть український консул, коли приїжджає з Пекіна, зустрічі проводить саме в цих стінах.

    “24tv”

    35f32c860b

    Напишіть відгук

    Your email address will not be published. Required fields are marked *